Ongelmanratkaisupolku on numeroitu ohje, jota voidaan käyttää ongelman tai haastavan tilanteen ratkaisussa. Ohjeessa on eri tasoja, joista aina siirrytään eteenpäin, mikäli ratkaisua ei vielä löydetty. Ongelmana voi olla esimerkiksi häiriökäyttäytyminen tunnilla. Hätätilanteissa tai virkavaltaa vaativassa tilanteessa soitamme aina 112.
- Rauhallinen keskustelu tilanteen sattuessa vastuuohjaajan ja henkilön välillä. Tämä voi olla esimerkiksi keskustelu vastuuohjaajan sekä lapsen välillä. Kun henkilö on alaikäinen, ohjaaja arvioi tilannekohtaisesti, kerrotaanko keskustelusta tässä vaiheessa huoltajille.
- Mikäli tilanteet jatkuvat ja henkilö on alaikäinen, ohjaaja keskustelee huoltajien kanssa asiasta puhelimitse, etänä viestien tai kasvokkain. Sovitaan yhteiset toimintaohjeet.
- Ohjaaja tuo asian esille lasten harrasteliikunnan vastaavalle, tai lajista vastaavalle. Vastaava antaa ohjeita ja on ohjaajan tukena tilanteen hoitamisessa.
- Ohjaaja ja vastaava tekevät yhteistyötä tilanteen konkreettisessa hoidossa tai selvittämisessä henkilön, henkilöiden ja/tai mahdollisten huoltajien kanssa.
- Tilanteen yhä jatkuessa asia otetaan koko johtokunnan käsittelyyn heti sähköisesti ja kirjallisesti seuraavassa kokouksessa. Johtokunta kuulee ohjaajan kuvauksen tilanteesta, harkitsee koko ryhmän tai liikkujien kannalta parhaan ratkaisun sekä hoitaa viestintää ja kommunikointia tilanteessa.
- Ohjaamme alaikäisen lapsen hänelle sopivampaan ryhmään tai toimintaan.
Kempeleen Naisvoimistelijat on päihteetön urheiluseura ja kannustaa jäseniään terveellisiin elämäntapoihin. Kaikki seuramme tapahtumat ovat päihteettömiä. Kaikkeen seuran toimintaan tulee osallistua aina ilman päihteiden käyttöä tai niiden vaikutuksen alaisena olemista. Päihteiksi luetaan tupakkatuotteet, alkoholi ja huumausaineet. Päihteettömyys seuran järjestämässä toiminnassa koskee kaikkia seuramme toimintaan osallistuvia henkilöitä, esimerkiksi harrastajia, harrastajien vanhempia, seuran toimihenkilöitä ja ohjaajia. Jos päihteidenkäyttöä havaitaan, asia käsitellään seuran ongelmanratkaisupolun mukaisesti.
Kilparyhmissä valmentajat kannustavat urheilijoita päihteettömyyteen ja keskustelevat asiasta tarvittaessa joukkueen tai vanhempien kanssa. Lasten ja nuorten ohjaajat ovat sitoutuneet päihteettömyyteen seuran toimintaan osallistuessa allekirjoittamalla työsopimuksen liitteenä olevat Lasten ja nuorten ohjaajien pelisäännöt. Alaikäisten harrastajien hyvinvointi ja elämäntavat ovat meille tärkeitä- ohjaajat ja valmentajat tekevät huoltajien kanssa tarvittaessa yhteistyötä päihteidenkäyttöä havaitessamme tai epäillessämme.
Tähtiseurana olemme sitoutuneet noudattamaan Voimisteluliiton ja Olympiakomitean reilun pelin ihanteita ja tavoitteita. Ne ovat:
1. Jokaisen tasavertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun
2. Vastuu kasvatuksesta
3. Terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen
4. Rehellisyys ja oikeudenmukaisuus
5. Luonnon kunnioittaminen ja kestävään kehitykseen pyrkiminen
Löydät näistä ihanteista ja tavoitteista lisätietoa täältä.